E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?
İnternetten satış yaparak para kazanabilir miyim? Peki bunun için ne yapmam gerekiyor? Bu soruların cevabı E-Ticaret hakkındaki detaylı yazımızda; E-Ticaret iş modellerini, faydalarını, site türlerini, mağazanı nasıl geliştirebileceğini ve pazarlamayı nasıl yapacağını okuyacaksın.
Elektronik ticaret olarak da bilinen E-Ticaret, internete bağlı herhangi bir cihazdan mal alım satımı olarak tanımlanan bir iş modelidir. Bununla birlikte, e-Ticaret, çevrimiçi açık artırmalar, ödeme ağ geçitleri, çevrimiçi biletleme ve internet bankacılığı gibi diğer etkinlik türlerini de içerebilir.
Ürünlerini çevrimiçi olarak satanlar e-ticaret mağazaları veya işletmelerdir. Örneğin, Amazon.com e-ticaret endüstrisindeki en popüler çevrimiçi mağazalardan biridir. Mobil ticaret ise hızla büyüyen yeni bir e-ticaret dalıdır ve genişleyen pazar ile akıllı telefonların konforu sayesinde önemi artmıştır.
E-Ticaret İş Modelleri
E-Ticaret yapılan işe göre üç farklı modele ayrılır:
İşletmeler Arası (Business to Business - B2B)
İşletmeler arası B2B modeli, bir işletmenin diğer işletmelere satış yaptığı iş modelidir. Alibaba tedarikçileri diğer işletmelere satış yaptığı için B2B’ye bir örnektir. Alibaba fiyatları, işletmelerin ürünlerinden kar elde etmelerine izin vermek için son derece düşük toptan fiyatlar sunar.
İşletmeden Tüketiciye (Business to Consumer - B2C)
İşletmeden tüketiciye B2C modeli, tüccarların az miktarda ürün satın alan tüketicilere sattıkları bir iş modelidir. Tüketicilerin alışverişlerini haftalık olarak yaptıkları süpermarketler B2C’ye bir örnektir. Amazon, Aliexpress, Hepsiburada gibi siteler B2C işletmelerine örnektir.
Kendi çevrimiçi mağazanı açmaya karar verirsen, büyük olasılıkla işletmeler yerine müşterilere satış yapacaksın.
Tüketiciden Tüketiciye (Consumer to Consumer - C2C)
Tüketiciden tüketiciye C2C modeli, tüketicilerin diğer tüketicilere satış yaptığı zamandır. C2C iş modeline örnek olarak eBay, Gittigidiyor, n11, letgo, sahibinden.com ve Facebook grupları verilebilir. Bu sitelerdeki satıcıların çoğu ikinci el veya yeni ürünlere sahip oldukları ürünleri satan ortalama tüketicilerdir.
Tüketiciden İşletmeciye (Consumer to Business - C2B)
Tüketiciden işletmeye C2B modeli, bir tüketicinin bir işletme veya kuruluşa kendi ürünlerini veya hizmetlerini satmasıdır. Örneğin, fotoğraflarını bir işletmeye satan bir fotoğrafçı olabilir.
E-Ticaret Site Türleri
- Fiziksel Mallar İçin E-Ticaret Sitesi: Tuğla ve harç malzemeleri satan perakendeciler daha geniş bir kitleye satış yapmak için mağazalarını online olarak barındırabilirler. Bu seçenek, satışları artırmak isteyen ancak fiziksel mağazalar değil perakendeciler için mükemmeldir.
- Servis Tabanlı Ürünler İçin E-Ticaret Sitesi: Serbest çalışma ve saf çevrimiçi hizmet sağlayıcıları, serbest ve potansiyel müşterileri arasında bağlantı oluşturulan web siteleridir.
- Dijital Ürünler İçin E-Ticaret Sitesi: Yazılım veya video oyunları gibi dijital ürünler satan şirketlerin ürünlerini satmak için fiziksel mağazalara ihtiyacı yoktur, çünkü müşteri ürünü internetten indirir. Bu tür e-ticaret işletmeleri, yalnızca çevrimiçi kalmanın maliyetlerini düşürmesiyle kârlı olmayı kolaylaştırırlar.
- Dropshipping E-Ticaret Sitesi: Fiziksel malların bulunduğu mağazalardan biraz farklı olan dropshipping, satıcıların çevrimiçi mağazalarındaki müşterilere mal sattıkları ancak herhangi bir envanter bulundurmadıkları yerdir. Bunun yerine mal satmak için bir tedarikçi bulurlar, müşterilerin bu ürünleri satın almasını beklerler ve tedarikçi ürünü müşteriye ulaştırır. Bkz. Amazon Dropshipping
En Popüler E-Ticaret Siteleri
- Amazon: Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, şu anda dünya çapında en popüler 14. web sitesidir.
- AliExpress: AliExpress, Jack Ma tarafından kuruldu. Şu anda dünyada 37. sırada.
- eBay: eBay, Pierre Omidyar tarafından kuruldu. Küresel olarak 45. sıradadır.
- Türkiye’deki E-Ticaret Siteleri: Gittigidiyor, n11, sahibinden.com, letgo, trendyol, hepsiburada, akakçe.
E-Ticaretin Faydaları Nelerdir?
E-Ticaret’in son birkaç yılda patlamasının ve büyümesinin birkaç nedeni var. Gerçekten de, internet günlük yaşamın önemli bir gereksinimi haline geldiğinde, işletmeler e-ticaretin sayısız avantajından yararlanmaya başladılar.
- Küresel Pazar: Fiziksel bir mağaza her zaman hizmet verebileceği coğrafi bir alanla sınırlıdır. Bir çevrimiçi mağaza veya bu konudaki herhangi bir e-ticaret işi, tüm dünyaya ürün veya hizmetini satabilir. Yerel bir müşteri tabanından hiçbir ek ücret ödemeden küresel bir pazara gitmek, çevrimiçi ticaret yapmanın en büyük avantajlarından biridir. 2018 yılında, küresel perakende satışların %11,9’u çevrimiçi alışverişlerden geldi.
- 24 Saat Kullanılabilirlik: Bir çevrimiçi iş yürütmenin başka bir avantajı, her zaman açık olmasıdır. Bu bir tüccar için satış fırsatlarında çarpıcı bir artış; bir müşteri için ise uygun ve hemen kullanılabilir bir seçenektir. Çalışma saatleriyle sınırlandırılmayan e-ticaret işletmeleri 7 gün 24 saat yılın her zamanı müşterilerine hizmet verebilir.
- Azalan Maliyetler: E-Ticaret işletmelerinin işletme maliyetleri önemli ölçüde daha düşüktür. Satış personeli tutmaya veya fiziksel bir mağazaya sahip olmaya gerek olmadığından, E-Ticaret’te en büyük maliyetler ürün depolamaya gider. Dropshipping işini yürütenler ise stok için ekstra maliyetlere girmedikleri için maliyetlerini daha da düşürebilirler. Satıcılar operasyonel maliyetlerden tasarruf edebildiklerinden dolayı müşterilerine daha iyi fırsatlar ve indirimler sunabilirler.
- Envanter Yönetimi: E-Ticaret işletmeleri sipariş, teslimat ve ödeme prosedürlerini hızlandırmak için elektronik araçlar kullanarak envanter yönetimini otomatikleştirebilirler. Elektronik işlemler, işletmelerin işletme ve stok maliyetlerinden kurtulmalarını sağlar.
- Hedefli Pazarlama: Detaylı müşteri verilerine erişim ve ortaya çıkan endüstri trendlerinin yanı sıra müşterinin satın alma alışkanlıklarını takip etme fırsatı ile E-Ticaret, işletmelerin satış kabiliyetlerini arttırır. Daha iyi bir deneyim sağlamak ve daha fazla yeni müşteri bulmak için pazarlama stratejilerine destek olur. Bir an için dünyanın her yerindeki binlerce müşteriye aynı anda ulaşabilme şansının olduğunu düşün.
- Niş Pazarlara Hizmet: Niş bir tuğla ve harç işi yapmak zor olabilir. Bir niş ürünün popüler olması için ölçeklendirilmesi zahmetlidir. Öte yandan, E-Ticaret perakendecileri küresel bir pazara girerek başka bir yatırım yapmadan oldukça karlı bir niş iş kurabilirler. Çevrimiçi arama özelliklerini kullanarak, dünyanın herhangi bir köşesindeki müşteriye ulaşabilir ve ve satış yapabilirler.
- Her Yerden Çalışabilme İmkanı: E-Ticaret işletmesini yönetirken sabah 8 akşam 17 ofiste çalışman gerekmez. İşini dünyanın her yerinden yönetmek için bir dizüstü bilgisayar ve iyi bir internet bağlantısı yeterlidir.
E-Ticaret Mağazanı Nasıl Geliştirebilirsin?
Bir E-Ticaret mağazası açmak kolay değildir. Bir mağazaya ve ürün stoğuna sahip olmak, insanların ürünlerine akın edip satın alacakları anlamına gelmez. Mağazanın başarılı olmasını sağlamak için aşağıda yapabileceklerini sıraladık:
- Müşteriye Odaklan: E-Ticaret ile herkese her şeyi satabilirsin, ancak siteni ziyaret ederlerin ürün satın alması için sana güvenmeleri gerekiyor. Hedef kitleye özel web sitesi teması ve doğru bir marka ile başarıya ulaşman mümkün.
- Arkadaşlarınla Test Et: Arkadaşlarını test deneklerin olarak kullanabilir ve her şeyin mükemmel şekilde olduğundan emin olmak için satın alma adımlarından geçmelerini sağlayabilirsin. Müşterilerinin sipariş verme ile ödeme yapma sürecinin çok uzun olmamasına dikkat etmende fayda var.
- Siteni Mobil Cihazlar İçin Optimize Et: Müşterilerinin mobil ve masaüstü cihazlardan alışveriş yapabildiklerinden emin ol. Her sektörde olduğu gibi E-Ticaret’te de mobil cihazların önemi artmaktadır.
- Arama Motoru Optimizasyonuna (SEO) ve Tıklama Başına Ödeme (PPC)’ye Yatırım Yap: SEO ve PPC mağazana müşterilerini çekmene yardımcı olur. Bütçen varsa, küçük bir bütçeyle bile satış yapabilmek için iyi bir danışman veya şirket ile çalışmanı tavsiye ederiz.
- Araştırma ve Geliştirmeye Devam Et: Yaptıklarından asla memnun olma, yeni ürünler ve bunları satmanın yollarını araştır. E-Ticaret mağazanı büyütmek için stok sayılarını arttırarak değil, yenilikçi yollarla daha fazla müşterinin dikkatini çekerek başarılı olabilirsin.
E-Ticaret Mağazası Nasıl Kurulur?
E-Ticaret mağazası mantık çerçevesinde oluşturulmalıdır. Çevrimiçi bir mağaza kurmak muhtemelen bir günden daha az sürede olsa da, karlı bir E-Ticaret işini araştırmak, inşa etmek, başlatmak ve büyütmek, bir dizi adım ve karar içeren bir süreçtir.
Ürün Seçme ve Tedarik
Bir E-Ticaret işine başlamanın ilk adımı, hangi ürünleri satacağına karar vermektir. Kârlı bir fikir bulmak zor bir iş olabilir, bu nedenle ciddi bir araştırma yapmaya hazır olmalısın. Gelecekte kâr elde etmene ve işletmeni büyütmene olanak tanıyacak sağlıklı marjları olan ürünleri seçmen önemlidir. Ne satmak istediğine karar verdikten sonra, ürünleri nasıl ve nerede stoklayacağına karar vermen gerekir. Dilersen dropshipping ile stoğunu başka bir tedarikçinin yapmasını sağlayabilirsin.
Araştırma ve Planlama
Ürünün, pazarın hangi yönlerini araştırman gerektiğini belirler, ancak bakman gereken en önemli şeylerden biri rekabetini, fiyatlandırma stratejini ve benzersiz değer özelliklerini dikkatli belirlemendir. Bu noktada, büyüme stratejini görselleştirmene ve olası tehditleri veya engelleri belirlemene yardımcı olacak bir iş planı hazırlamak da iyi bir fikir olabilir.
Marka Seçimi
Artık umut verici bir ürün fikrine ve pazar hakkında genel bakışa sahip olduğuna göre, markanın adı, web sitesi alan adı (adresi), marka yönergeleri ve logo gibi mağazanın temel unsurlarını düşünmeye başlamanın zamanı geldi. Markanı en başından itibaren ciddiye alarak seçmek, büyümeyi hızlandırmaya ve potansiyel müşterilerin kalbini fethetmeye yardımcı olabilir. Mağazayı açmadan önce, SEO’nun temellerini incelemek için biraz zaman harcamalısın, böylece işinde moralini yükseltecek iyi bir başlangıç yapabilirsin.
Satış Yöntemleri
Çevrimiçi mağazanın kurulumu iki şekilde yapılır:
- Lansman Başarısı: Mağazanı tüm dünyaya açmak için sabırsızlanıyor olabilirsin. Ancak, lansmanının başarılı olup olmayacağını ölçmek için temel performans göstergelerini belirlemen ve performansını izleyerek ortaya çıkan sorunları çözmen gerekecek. Dikkat edilmesi gereken diğer önemli şeyler arasında sosyal medya profillerini oluşturmak, alan adını içeren e-posta adresini almak, Google Analytics’i yüklemek, anahtar kelime araştırması yapmak, pazarlama stratejisini ve lansman tanıtım planını tamamlamak yer alıyor. Evet, bu çok detaylı bir iş, ama iyi bir başlangıç işin yarısıdır.
- Başlattıktan Sonra: Gerçek işe şimdi başlıyorsun. Çevrimiçi mağazanı açtıktan hemen sonra indirim ve kampanyalar aşamasına geçmelisin. Mağazanı pazarlamak ve müşterilerinden aldığın geri dönüşler ile optimize etme işlemlerini günlük olarak yapmanda fayda var. Ayrıca, envanterini düzenli olarak genişletmeyi veya yenilemeyi de denemelisin. Yeni dropshipping ürünlerini dakikalar içinde stoğuna eklemen kolay olsa da ürünleri kendin üretiyorsan bu işi iyi planlamanda fayda var.
E-Ticaret Pazarlama Nedir?
E-Ticaret pazarlama, çoğunlukla çevrimiçi olan platformları kullanarak çevrimiçi mağazaların satışını artırmaya yardımcı olan bir süreçtir. Bu, marka bilinirliği kampanyalarını, görsel reklamları, indirimleri içerebilir. Çoğu E-Ticaret pazarlama taktiği geleneksel pazarlama stratejilerine benzer, ancak çevrimiçi olarak uygulanır.
E-Ticaret pazarlamanın güzelliği, web seminerleri, bloglar ve e-kitaplar aracılığıyla çevrimiçi olarak hemen hemen her şeyi öğrenebilmendir. Bu, bütçen ne olursa olsun bu tür pazarlama yoluyla başarılı olma yeteneğine sahip olabileceğin anlamına gelir. Örneğin, dergilerin yerini artık Google ve Yandex gibi arama motorları, reklamcılığı Google Ads ve sosyal platformlar, el ilanları ve kağıt broşürleri ise e-postalar almıştır.
İlgili Makaleler