İnternette bir sanal mağaza açıp ürün satmayı planlıyorsan, iyi bir E-Ticaret planı yapmak asıl iş planı kadar önemlidir.
E-Ticaret planı yazmanın ilk adımı, çevrimiçi/online müşterilerinin hangi özelliklere sahip olmasını istediğine karar vermektir. Bu konu üzerine sadece işe başlarken değil, aynı zamanda iş devam ederken de sürekli düşünmen gerekir.
E-Ticaret planları web sitesi hedefleriyle başlar. Hedef müşterilerin kimler? Onlara ne lazım? Web sitesinin potansiyel ziyaretçileri yalnızca ürün bilgisi arayan insanlar mı, yoksa web sitenden ürün satın alma eğilimleri de var mı? Erken sorulan ve cevaplanan bu kilit sorular, çevrimiçi bir işi geliştirmek ve sürdürmek için ne kadar zaman ve paraya ihtiyacın olacağını belirlemene yardımcı olacaktır.
İkinci adım olarak, hangi ürün veya hizmetleri sunacağına karar vermelisin. Bunları sitende nasıl konumlandıracak ve görüntüleyeceksin? Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı satın alma sunacak mısın? Nakliye ve iadeleri nasıl yapacaksın?
Ayrıca, müşterinin yardım istediğinde ulaşabileceği bir kişi var mı? Müşterilerin sorularını canlı bir kişi tarafından yanıtlanmasını isteyecektir, bunun için bir telefonun var mı?
Çevrimiçi/online satış yapmaya karar verirsen, kredi kartı ile satın almanın gerçekleşeceği bir alışveriş sepetine ihtiyacın olacaktır. Kredi kartı ile ödeme için sanal pos hizmeti alabileceğin ve her banka ile tek tek uğraşmayacağın platformlar mevcut.
Son olarak, harika bir web sitesi oluştursan bile, insanların seni kendi aramaları ile bulacağını sanma. Sitene sürekli bir ziyaretin olmasını istiyorsan, müşteri kitleni iyi gözlemle ve çok yönlü bir pazarlama stratejisi planla ve bunu sürdürmeye gayret göster.
Bir web sitesine sahip olmaya karar verdiğinde, ‘yapılacaklar’ listesindeki ilk satır web sitesi alan adıdır.
Alan adının, yazımı ve hatırlaması kolay ve şirketinin yaptığı iş ile alakalı olması önemli. Ancak, başkasının ticari markasını veya telif hakkıyla korunan adını almadığından emin olmak için belirlediğin adları whois sitesinden kontrol et. Çoğu durumda, şirketinin adı nokta-com (www. ŞirketininAdı .com) olarak kullanılır.
Alan adını kaydettikten ve potansiyel veya mevcut müşterilere çevrimiçi/online olarak sunmak istediklerin için bir plan yaptıktan sonra, bir sonraki adım gerçek web siteni tasarlamak ve oluşturmaktır.
Bir web sitesini iyi yapan nedir? Tasarım detaylarına girmeden önce, sitenin taslağını oluştur ve büyük resme bak. Geliştirdiğin ve yayınladığın içerik, web sitesi için belirlediğin hedef müşterilerin ile doğrudan alakalı olmalı ve bu müşterilere ulaşmana yardımcı olmalıdır.
İyi düşünülmüş bir site taslağı şunları içermelidir:
Başarılı bir sitenin anahtarı içeriktir. Siteye gelen ziyaretçilerine birçok ilginç bilgi, ürün ve satın alma teşvikleri sun. Siten çalışır hale geldikten sonra, kullanıcıların tekrar gelmesini sağlamak için sürekli olarak yeni içerikler ekle.
Sitede kaç sayfa olacağına ve bunların birbirine nasıl bağlanacağına karar ver. İçeriği geliştiren grafikler ve simgeler seç.
İçerik ve yapı tamamlandıktan sonra sıra site tasarımına gelir. İster bir tasarımcıdan yardım al, ister kendin yap; sadelik, okunabilirlik ve tutarlılığa odaklan. Neyi başarmak istediğine odaklanman önemli.
Ziyaretçilerinin siteye göz atmasını kolay ve eğlenceli hale getir. Örneğin, ana alanlarda iki veya üçten fazla bağlantı kullanma ve ziyaretçilerinin kafasını asla karıştırma.
Siten, her ziyaretçiye ulaşmalı ve bu kişiye neden ürününü veya hizmetini satın alması gerektiğini iyi bir şekilde anlatmalıdır. Siten çok profesyonel görünmeli ve potansiyel müşterilere bir telefon görüşmesi kadar yakın olmalı veya seninle yüz yüze konuşarak güven hissi verilmelidir. Ziyaretçilere yalnızca internet ortamında olmadığını hatırlat. Şirketinin tam iletişim bilgilerini, şirket adını, tam adresini, telefonunu, faks ve e-posta bilgilerini gerekli yerlerde paylaş. Özellikle anasayfanda net bir şekilde görünsün.