Şirketine müşteri mi arıyorsun? Müşterilerinin istediği ürünler veya hizmetler için sana ipuçları veriyoruz.
Pazar araştırması, bir şirkete ne tür yeni ürün ve hizmetlerin kâr getirebileceğine dair bilgiler verir. Halihazırda mevcut olan ürün ve hizmetler için pazarlama araştırması, şirketlere müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayıp karşılamadıklarını gösterir.
Girişime başlamadan önce veya başladıktan sonra pazar araştırması yapmamak, bir harita veya sokak levhası olmadan araba sürmek gibidir. Hangi yöne gideceğini ve ne kadar sürede gideceğini bilemezsin. İyi bir pazar araştırması müşterilerinin nerede ve kim olduğunu gösterir. Ayrıca, ürünlerini ne zaman satın almaya veya hizmetlerini ne zaman kullanmaya istekli olduklarını da sana gösterecektir.
Pazar araştırması sonucunu bir iş ve pazarlama planı oluşturmak veya mevcut planının başarısını ölçmek için kullanabilirsin. Bu yüzden doğru soruları doğru insanlara doğru şekilde sormak önemlidir. Kötü yapılan araştırmalar bir işi yanlış yönde yönlendirebilir. İşte başlamana yardımcı olabilecek bazı pazar araştırması temelleri ve kaçman gereken bazı hatalar.
Birincil araştırmanın amacı, mevcut satışları ve mevcut uygulamaların etkinliğini analiz ederek veri toplamaktır. Birincil araştırmalar, rakiplerinin planlarını da dikkate alarak rekabet hakkında bilgi verir.
Kendi kaynaklarını kullanarak birincil araştırma yaparken temel olarak toplanabilecek iki tür bilgi vardır: keşifsel ve spesifik. Keşifsel araştırma, doğası gereği açık uçludur; belirli bir sorunu tanımlamana yardımcı olur ve genellikle, küçük bir grup katılımcıdan uzun cevapların alındığı ayrıntılı, yapılandırılmamış görüşmeleri içerir. Spesifik araştırma kapsamı daha geniştir ve keşif araştırmasının belirlediği bir sorunu çözmek için kullanılır. Mülakatlar yaklaşım içinde yapılandırılmış ve biçimseldir.
Kendi kaynaklarını kullanarak birincil araştırma yaparken, önce hedef kitleni nasıl sorgulayacağına karar vermelisin. Temel olarak üç yol vardır: doğrudan posta, telefonla pazarlama veya kişisel röportajlar.
Birincil araştırma toplamak şunları içerir:
Telefon anketleri, genel yanıt oranları göz önüne alındığında, genellikle en uygun maliyetlidir. Ortalama olarak yalnızca yüzde 10’luk bir yanıt oranına sahip kişisel görüşmelerin yaklaşık üçte birine mal oluyorlar. Aşağıda bazı telefon anket yönergeleri verilmiştir:
Bahsedildiği gibi telefon görüşmeleri maliyet-verim dışında hız konusunda da büyük bir avantajı vardır. Daha deneyimli görüşmecilerden bazıları saatte en fazla 10 görüşmeci ile görüşebilir, ancak saatte beş ila altı kişi ile görüşme normaldir. Telefon görüşmeleri aynı zamanda geniş bir coğrafi bölgeyi kısa sürede nispeten daha ucuza ankete dahil etmeni sağlar. Belirli saatlerde konuşarak telefon maliyetlerini de kısabilirsin.
E-Posta ile anket yapmayı seçersen, yanıt oranını artırmak için aşağıdakileri yapabilirsin:
Ne yazık ki, yukarıdaki taktikleri uygulasan bile, doğrudan e-postaya yanıt her zaman düşüktür ve bazen yüzde beşin altındadır.
İki kişisel röportaj tipi vardır:
Hangi anket türünü kullanacağını düşünürken, aşağıdaki maliyet faktörlerini de göz önünde bulundurabilirsin:
Bazı önemli sorular şunlardır:
İkincil araştırmanın amacı daha önce yayınlanmış olan verileri analiz etmektir. İkincil verilerle rakipleri belirleyebilir, karşılaştırmalar yapabilir ve hedef segmentleri belirleyebilirsin. Segmentlerin, hedeflediğin demografiye giren belirli bir yaşam tarzında yaşayan, belirli davranış kalıpları sergileyen veya önceden belirlenmiş bir yaş grubuna giren kişilerdir.
İkincil kaynaklar üç ana kategoriye ayrılır:
Hiçbir küçük işletme müşterilerini, ürünlerini, hizmetlerini ve genel olarak pazarı anlamadan başarılı olamaz. Rekabet genellikle şiddetlidir ve araştırma yaparak çalışmak rakiplerine karşı bir avantaj sağlayabilir.
Veri toplama kategorisi ikiye ayrılır: nicel ve nitel. Nicel yöntemler matematiksel analiz kullanır. Bu verilerin sonuçları istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara ışık tutar. Bir web siten varsa, işine yarar sonuçlar bulabileceğin yerlerden biri web analizidir (Örn. Google Analytics). Bu bilgiler, potansiyel müşterilerinin sitene nereden geldiği, ziyaretçilerin sitende ne kadar süre kaldığı ve hangi sayfadan çıktıkları gibi birçok şeyi tespit etmene yardımcı olur.
Nitel yöntemler, nicel araştırma yöntemlerini geliştirmene ve detayları öğrenmene yardımcı olur. Şirket sahiplerinin sorunları tanımlamasına yardımcı olabilir ve müşterilerin görüşlerini, değerlerini ve inançlarını öğrenmek için genellikle görüşme yöntemlerini kullanabilirler.
Zaman ve para için sıkıntı çeken birçok yeni şirket sahibi, daha sonra hataya sebep olabilecek üç tuzağa yakalanır: