Girişimcilik Nedir? Girişimci Kimdir? Nasıl Girişimci Olunur?
Girişimcilik tanımı onlarca yıldır sabit kalırken, girişimcilerin olanakları gelişti. Bir düşün, 100 yıl önce, bir girişimcinin hangi olanakları vardı? O zamanlar bir şey yapma yeteneğin yoksa ve bir şey satın alacak sermayeye sahip değilsen, şansın da yoktu. Şuan ise dünyada yaklaşık 590 milyon girişimci var.
Bu yazımızda, girişimci olmanın ne anlama geldiğine yakından bakıyoruz. Ayrıca, girişimcilikte nasıl adım atılmasını gerektiğini ve neler yapılabileceğini detaylı inceliyoruz.
Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik, bir iş veya şirket kurma ve onu kâr elde etmek için ölçeklendirme eylemidir. Ancak bu, temel bir girişimcilik tanımı olarak biraz sınırlayıcı. Daha modern girişimcilik tanımı aynı zamanda büyük problemleri çözerek dünyayı daha iyi bir yere dönüştürmektir. Sosyal medyadaki yeniliklerle hayatımızdaki değişimde olduğu gibi, yenilikçi bir ürün geliştirerek hayatımızı değiştiren çözümler karşımıza çıkabilir.
Girişimciliğin bir diğer tanımı, girişimciliğin insanların kariyerlerini ve hayallerini kendi tercihleri doğrultusunda yönlendirmeleridir. Bu, kendi şartlarına göre bir yaşam inşa etmekle ilgilidir. Patron yok, sınırlayıcı düzen yok ve seni geri çeken kimse yok. Girişimciler, dünyayı herkes için daha iyi bir yer haline getirmek için ilk adımı atanlardır.
Girişimci Kimdir?
Girişimci kar elde etmek amacıyla iş kuran kişidir. Ortalama bir insan sadece sıkıntı ve sorunları görürken, girişimciler çözümleri bulurlar.
Bu girişimci tanımı biraz belirsiz ama iyi bir sebep olabilir. Bir girişimci, ilk sanal mağazasını açan veya yeni başlayan bir serbest çalışan olabilir.
Girişimci olarak görülmenin sebebi nereden başlayacağın değil, sonunda nerede olacağın olmalıdır. Girişimci zihniyet karlı bir iş yaratma üzerine odaklanır. Bir girişimci, ilk başta yan iş olarak başladığı bir işi tam zamanlı iş haline dönüştüren kişidir.
Girişimcinin anlamı bir iş yaratıcısı olmaktan çok daha fazlasını içerir. Girişimciler dünyanın en güçlü yaratıcılarından bazılarıdır. İnsanları Mars’a gönderen Elon Musk’tan, bilgisayarları her hane halkının erişimine sunan Bill Gates ve Steve Jobs’a kadar girişimciler dünyayı farklılaştırmayı düşünüyor.
Girişimciliğin Anlamı
Girişimciliğin anlamı, dünyada bir değişiklik yapmak için harekete geçmektir. Girişimciliğin başlangıcı, her gün birçok insanın mücadele ettiği bir sorunu çözse de, insanları bir araya getirse ya da toplumu ilerleten devrimci bir şey inşa etse de, hepsinin ortak bir yanı vardır: Eylem.
Kafada kalan fikir önemli değildir. Girişimciler fikri alır ve uygular. Girişimcilik fikirlerin icrası ile ilgilidir. Birçoğu girişimci olmaktan heyecan duyar, ancak gerçeklik karşısında bazen cesaretleri kırılabilir. Girişimcilik, heyecan duygularının ötesinde hedeflere bağlı kalmak demektir. Bu yarışta hedeften sapmamak ve “neden”i akılda tutmak gerekir.
Girişimcilik, bir adım atmak ve çevredeki diğer her şeyi feda etmeye yetecek kadar çalışmaktır. Hepsi problem çözme adınadır. Girişimciler, tutku ve enerji ile hiç bitmeyen sorunları çözme çabasındadır. İşlerin yoğun olmasıyla birlikte, girişimci olmak, çok sayıda şey öğrenerek yaşamak ve en zor sorunları çözerek dünya üzerindeki etkiyi en üst düzeye çıkarmaktır.
Girişimci olmak bir plana ve vizyona sahip olmayı gerektirir. Ancak, plan bozulduğunda ve sadece vizyonla başarılı olmak ya da başarmaya çalışmak demektir. Ayrıca girişimcilik, özellikle de fikrin senin dışındaki kuvvetler nedeniyle çalışmadığında ne zaman vazgeçeceğini bilmektir.
Girişimci olmak, başarıya giden yolu açmak için asla vazgeçmeden çok çalışmaktır. Genellikle uzun saatler çalışarak çok riskli bir işin içine dalmak anlamına gelir.
Girişimciliğin Önemi
Girişimcilik gerçekten nedir ve neden bu kadar önemlidir? Bir girişimci, dünyadaki bir sorunu gören ve hemen çözümü bulmaya odaklanan kişidir. Girişimciler toplumu geliştirmek için kendi başlarına öne çıkan liderlerdir. İster iş, ister yeni bir ürün çıkarsınlar, dünyanın ilerlemesini sağlamak için sürekli harekete geçerler. Girişimciliğin ne olduğunu anlama sürecinde, girişimcilerin toplumda neden önemli olduğuna bir göz atalım.
- Girişimciler istihdam yaratır. Girişimciler olmadan iş imkanları olmazdı. Girişimciler kendilerini istihdam etme riskini alırlar. İşlerinin büyümesini sürdürme istekleri, sonunda yeni işlerin yaratılmasına yol açar. İşleri büyümeye devam ettikçe daha da fazla iş imkanı yaratılır. Böylece girişimciler, insanların ailelerini geçindirmelerine yardımcı olurken işsizlik oranlarının düşürülmesine katkı sağlarlar.
- Girişimciler yenilikçidir. Günümüz toplumundaki en büyük teknolojilerden bazıları işletmelerden gelmiştir. Teknolojik gelişmeler bir problemi çözme, verimlilik artırma veya dünyayı iyileştirme ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, teknolojide daha fazla ilerlemenin olduğu dönemlerde, bunun nedeni genellikle girişimcilerin katkılarıdır.
- Girişimciler değişimi yaratır. Girişimciler büyük hayaller kurarlar, bu yüzden doğal olarak fikirlerinin bir kısmı dünya çapında değişikliğe neden olur. Girişimciler yeni ürünler yaratabilir, sorunları çözer veya daha önce araştırdığı ve kimsenin keşfetmediği zorlu görevleri üstlenir. Birçok girişimci ürünleri, fikirleri veya işleri ile dünyayı iyileştirebileceğine inanır.
- Girişimciler topluma yarar sağlar. Bazı girişimciler zenginlerin açgözlü olma kavramına sahip olsalar da, genellikle ortalama insandan daha fazla iyilik için çalışırlar. Daha fazla para kazanırlar ve böylece daha fazla vergi öderler. Girişimciler, çeşitli nedenlerle hayır kurumlarına ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara en büyük bağışları yapanlardır. Bazıları paralarını, yoksul toplumların temiz içme suyu ve sağlık imkanlarına ulaşmasına yardımcı olacak çözümler üreten şeylere yatırım yapmaya çalışır.
- Girişimciler milli gelire katkıda bulunur. Girişimcilik bir ekonomide yeni bir zenginlik yaratır. Girişimcilerin yeni fikirleri ve geliştirilmiş ürün veya hizmetleri, ekonomide yeni pazarların ve olanakların ortaya çıkmasını sağlar. Buna ek olarak, artan istihdam ve kazanç düzeyi milli gelire katkıda bulunur.
- Girişimcilik yoksulluğu azaltır. Günümüzde her zamankinden daha fazla insan yoksulluk ile mücadele etmektedir. Bu muhtemelen küreselleşmeden kaynaklanıyor. İnternetteki milyonlarca ve milyarlarca insana bağlanabilmek, yeni girişimcilerin dünyanın dört bir yanındaki müşterilerini bulmasını sağlıyor. Yani, çevrimiçi para kazanmak isteyenler yoksulluktan kurtulmak için bunu yapabilirler.
İnsanlar Neden Girişimci Oluyor?
Girişimciliğin cazibesi nedir? Girişimciliğin uluslararası bir çekiciliği vardır. Her girişimcinin kendi patronu olmaları için nedenleri vardır. Girişimciler daha fazla özgürlüğe ihtiyaç duyuyor, dünyayı daha iyi bir yer haline getiriyor ve yaşamlarını kendi şartlarıyla yaşayarak kontrol ediyorlar. İşte insanların girişimci olmasının birkaç nedeni:
- Dünyayı değiştirmek istiyorlar. Birçok girişimci dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çabalamaktadır. Girişimciler ister uzay araştırmalarına inansın, ister yoksulluğu ortadan kaldırmaya, ister pratik ama oyun değiştiren bir ürün yaratıyor olsunlar, nihayetinde başkalarına hizmet vermek için bir marka oluştururlar. Bazı girişimciler işlerini, asıl işlerine hızla sermaye toplamanın bir yolu olarak kullanırlar.
- Patron istemiyorlar. Girişimciler genellikle patron sahibi olmak için mücadele ediyorlar. Patronları tarafından sık sık sıkıştırılmış, kısıtlanmış ve gelişimlerinden geride kalmış hissederler. Bazı girişimciler kariyerleri için bir şeyler yapmanın daha etkili olduğunu düşünürler. Kendi şartlarında başarılı olmak için girişimciliğe adım atarlar. Patron olmak, başka bir yerde çalışmaktan daha tatmin edici olabilir.
- Esnek çalışma saatleri istiyorlar. Girişimcilikte genellikle esnek saatlere ihtiyaç duyanlar popüler. Birçok engelli insan girişimciliğin tadını çıkarırken çalışabilir. Ebeveynler de küçük çocuklarını evde büyütmelerine veya çocuklarını okuldan almalarına izin verdiği için girişimciliği tercih edebilirler. Öğrenciler ise, ders çalışma yüklerini azaltmak için çalışma saatlerini girişimciliğin esnek çalışma saati avantajını kullanırlar.
- Her yerden çalışmak istiyorlar. Çalışma saatlerindeki esnekliğin yanı sıra girişimcilik, belirli bir yere bağlı kalmak istemeyenler arasında da popülerdir. Girişimciler her gün aynı yerden çalışmak istemeyebilir, çünkü onlara bu sıkıcı gelebilir. Yani, dünyanın herhangi bir yerinde çalışma özgürlüğü arıyorsan, belki de girişimci yaşam tarzı senin için doğru olandır.
- İş bulamıyorlar. Birçok insan iş bulamadıklarında girişimciliğe başvurur. İşten kovulmak, deneyim eksikliği ortalama bir insanın iş bulabilmesini engelleyebilir. Durumlarından mağlup olmak yerine kendileri için yeni fırsatlar yaratırlar. Yeni bir mezun, özgeçmişini oluşturmak için mezuniyetten sonraki yaz bir sanal mağaza açabilir. Her kış mevsiminde işten çıkarılan bir ebeveyn, ailesini geçindirmeye devam edebilmek için başka bir işe başlayabilir.
- Kurumsal ortama uyum sağlayamıyorlar. Girişimciler genellikle kurumsal ortamlarda kendilerini geliştiremiyorlar. Kariyerlerindeki büyümeler genellikle çok kısıtlayıcı oluyor. Kıdemlerinde veya şirket politikalarında sahip oldukları kontrol eksikliğinden hoşlanmayabiliyorlar. Genel olarak, bir girişimciyi kurumsal bir ortamda tespit edebilirsin, çünkü genellikle yaptıkları işlerde daha fazla kontrol sahibi olmaya çalışırlar ve her şeyin birbirine nasıl uyduğunu daha iyi anlamak için iş arkadaşlarının sorumluluklarını öğrenirler.
- Merak ediyorlar. Girişimciler “Eğer… olursa ne olur?” sorusunun cevabını bulmayı çok seviyorlar. Girişimciler öğrenmeyi sever. Bilgilerini ilerletmek için iş kitaplarını düzenli olarak okurlar. Doğal olarak, girişimcilik onlara hitap eder, çünkü bir an önce yapmak için en kısa sürede birçok şeyi öğrenmeleri gerekir. Merakları, büyümelerinin sürmesini sağlar.
- Hırslılar. Zor hedeflere ve hedefin kilometre taşlarına ulaşmayı sevenler girişimci olurlar. Bir girişimcinin ne kadar kazanabileceğinin bir sınırı yoktur ve bu nedenle her zaman daha yüksek düzeyde büyüklüğe ulaşmak için çalışabilirler. Neler başarabileceklerinin bir sınırı olmadığından, girişimciler kendilerini sürekli olarak hayal ettiklerinden daha fazla büyürken ve başarırken bulurlar. Önlerine engeller çıktığında, hedeflerine giden yolda çözümleri bulurlar. Girişimciler durdurulamaz.
Girişimci Örnekleri
Walt Disney, önde gelen sinema stüdyolarından Walt Disney Company’yi kurdu. Ayrıca Disneyland ve Walt Disney World gibi tema parklarının vizyoneriydi. Markası, Mickey Mouse karakterinin oluşturulmasıyla başladı ve sonunda Kar Beyazı (Snow White), Külkedisi (Cinderella) ve diğer karakterleri içerecek şekilde genişledi. Bir girişimci olarak, işini çalan insanlar, ticari başarısızlıklar ve daha fazlası gibi zorlukların üstesinden gelmek zorunda kaldı. Ancak, vizyonuna bağlı kalarak kendini devam etmeye zorladı.
Mark Zuckerberg, Facebook kurulmadan önce çeşitli ürünler geliştirdi. Babasının diş hekimi pratiğinde resepsiyonistiyle iletişim kurmak için kullandığı bir anlık mesajlaşma aracı yaptı. Zuckerberg, Microsoft ve America Online (AOL)’ın genç olmasına rağmen satın almak istedikleri müzik yazılımlarını da geliştirdi. Facebook’u ilk kurduğu yıl içinde zaten 1 milyon kullanıcısı vardı. 2019 yılında, Mark Zuckerberg’in net değeri 55,1 milyar dolar.
Girişimcilik İpuçları
Girişimcilik ipuçları ile yoluna çıkabilecek zorlukları nasıl aşabileceğine bir göz atalım.
- Borçsuz ve az masrafla başla. Girişimci olmak istiyorsan borçsuz ve olabildiğince az masraf ile işe başlamaktır. Bu ipuucu ile işe başladığında başarını büyük ölçüde artırırsın.
- Sezgilerine güven. Rakiplerini yenmek ve hızlı bir şekilde büyümek için, önemli fırsatları tespit edebilmen ve riskli olsa bile harekete geçebilmen gerekir. Bu, “içgüdü” ve buna göre hareket etme güvenine bağlıdır. Bazıları buna şans der, ama değildir.
- Güvenilir ol. Bir şey yapacağını söylüyorsan yap. Bunu yapamayan liderler veya yöneticiler takımlarından saygı duymazlar ve hesap verebilirliği teşvik etmezler. Ekibinin sana ihtiyacı olduğunda orada olacağından emin ol.
- Başarısızlığı kucakla. Girişimci olduğunda, ister birkaç hedefe yönelik satış yap, ister işletmen başarısız olsun, başarısızlık her zaman yaşanabilir. Bir iş yürütürken başarısızlık deneyimini tadacağını biliyorsan, başarısızlıktan korkmazsın. Bunun yerine başarısızlığı kucaklarsın. Başarısızlığı kucakladığında, daha fazla risk alırsın ve başarısızlıklarından da daha hızlı ders çıkarırsın.
Girişimcilerden Alıntılar
Sana ilham vermek için bazı popüler girişimci alıntılarına bir göz atalım.
Peter Drucker, Avusturyalı yazar, konuşmacı, danışman, öğretim üyesi ve yönetim bilimci.
- “Girişimci her zaman değişim arar, değişimi uygular ve bir fırsat olarak kullanır.”
Niccolo Machiavelli, tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askerî stratejist, şair ve oyun yazarı.
- “Girişimciler, engel ve fırsat arasında çok az fark olduğunu anlayan ve her ikisini de kendi avantajlarına çevirebilen kişilerdir.”
Richard Branson, İngiliz yatırımcı, iş adamı, 350’den fazla şirketi bulunan Virgin şirketler grubunun kurucusu ve CEO’su.
- “Girişimci olarak ilk günümden beri, iş hayatında izlemeye değer tek misyonun insanların hayatını iyileştirmek olduğunu hissettim.”
Naveen Jain, işletme yöneticisi, girişimci ve InfoSpace’in kurucusu ve eski CEO’sudur.
- “Bir sorun gören insandır; çözüm bulan kişi ise vizyonerdir. Dışarı çıkan ve bu konuda bir şeyler yapan kişi de bir girişimci.”
Reid Hoffman, LinkedIn’in kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanıydı. Şu anda risk sermayesi şirketi Greylock Partners’ın ortağıdır.
- “Girişimci, uçurumdan atlayan ve inerken bir uçak yapan kişidir.”
Napoleon Hill, Amerikan yazar ve modern kişisel-başarı yayın türünün ilk yazarlarındandır. En ünlü eseri Think and Grow Rich tüm zamanların en çok satan kitaplarından biridir.
- “İnsanların hayatta başarısız olmasının bir numaralı nedeni, arkadaşlarını, ailelerini ve komşularını dinlemeleridir.”
Scott Belsky, en iyi çevrimiçi portföy platformu Behance, Inc’i birlikte yaratmakla tanınan Amerikalı bir girişimci, yazar ve erken aşama yatırımcısıdır.
- “Bu fikirlerle ilgili değil. Fikirleri gerçekleştirmekle ilgili.”
Phil Libin, 2007-2015 yılları arasında Silikon Vadisi merkezli yazılım şirketi Evernote’un CEO’su olarak görev yaptı ve daha sonra Evernote yönetim kurulu Başkanı oldu.
- “Bir şirket kurmanın birçok kötü nedeni var. Ama sadece iyi ve meşru bir sebep var ve bence bunun ne olduğunu biliyorsun: dünyayı değiştirmek.”
Soledad O’Brien, Amerikalı bir yayın gazetecisi ve yapımcı.
- “Girişimci olmak zihniyettir. Her zaman bir fırsat olarak görmek zorundasınız. Röportaj yapmayı seviyorum. İnsanları belirli konulara itmeyi seviyorum. Doğru ya da yanlış bir cevabın bulunmadığı hikayelere girmeyi seviyorum.”
Girişimci Fikirleri
Yeni bir girişimci hemen hemen her türlü işi kurabilir. İşte başlamana yardımcı olacak birkaç iş fikri:
- E-Ticaret mağazası sahibi
- Freelancer (blog yazarı, muhasebeci, tasarımcı)
- Öğretim (online kurslar, yazarlık)
- Uygulama Oluşturucu (sohbet uygulamaları, sosyal medya uygulamaları)
- Hizmete Dayalı İşler (yemek teslimi, temizlik, köpek gezdiriciliği)
- Danışman Tabanlı İşler (düğün planlayıcısı, yaşam koçu)
- Daire Kiralama (Airbnb)
- Pazarlama Şirketleri (halkla ilişkiler firmaları, etkileyiciler, SEO markaları)
- Satış Ortaklığı ve Pazarlaması (Amazon, Clickbank, vb.)
- Blogger (Ürün yorumları, dergiler)
- Vlogger (YouTube kanalı, Twitch)
- Çevirmenlik
- Emlakçılık (ev, işyeri, arsa vb. kiralama/satış)
- Fotoğrafçılık (ürün fotoğrafçılığı, fotoğraf satmak)
- Hisse Senedi (hisse senedi alım satımı)
- Özel Ders / Öğretmenlik
- Bayilik
Girişimci Becerileri
Bir iş kurmak için gereken birçok beceri vardır. En popüler girişimci becerilerini aşağıda sıraladık.
- Pazarlama
- İş Geliştirme
- Müşteri Hizmetleri
- Liderlik
- Yönetme
- Esneklik
- Odaklanma
- Kararlılık
- Yetenek Kazanımı
- Sürekli Öğrenme
Sonuç
Bu makalede, girişimciliğin ne olduğunu, kime girişimci dendiğini öğrendin. Bazı girişimciler için girişimciliğin anlamının ne olduğunu öğrendiğini umuyoruz. Bu makalede birçok girişimcinin bir amaç için ne kadar yoğun bir şekilde çalıştığını ve umutlarını kaybetmediklerini gördün. En zor sorunların bazılarını çözmek için bir imparatorluk inşa ediyorlar. Dünyaya damganı vurmak, büyük bir sorunu çözmek veya toplumu ilerletmek istiyorsan girişimciliği seçmelisin. Dünyayı değiştiren kişi sen olabilirsin. Tek yapman gereken en iyi girişimci fikirlerini hareket geçirmektir.