İş kurmak için mükemmel bir zaman yakalamış olabilirsin, ancak önce kazanç sağlayabileceğin bir konsept bulman gerekiyor. Bu nedenle, başarılı olmak için birçok fikrin üzerinde çalışmalısın.
İşte yaratıcı iş fikirleri bulmana yardımcı olabilecek sekiz teknik:
Ufuktaki trendleri, teknolojileri ve bu alanlar için yeni fikirleri düşün. Trendler konusunda Google Trends sitesinden fikir edinebilirsin. Bu site sayesinde sadece Türkiye’de değil, Dünya’da gelişen yeni trendleri öğrenebilirsin. Bir başka bakış açısı da periyodik olarak popüler olan ya da internette çok aranan konular olabilir. Buna bir örnek, tatil sezonu yaklaşırken Türkler’in internette bikini kelimesini araması olabilir :)
Bir başka örnek olarak, Samsung gibi şirketler yeni televizyon teknolojileri geliştirdiği için oturma odası ve ev eğlence sistemleri ile ilgili yenilikler düşünebilirsin. Evindeki yaşamını ve eğlencenin yeni yollarını düşünüp fikirler üretebilirsin.
Başarılı bir iş fikri bulmanın sihirli bir formülü yok. Hatta girişimin için iş fikri bulma yolculuğunda çok çeşitli sorunlarla ya da mitlerle karşılaşacaksın. Bu konu hakkında aşağıdaki videoda:
görevlerinde bulunan Prof. Erhan Erkut’un 2015 yılında TEDxReset etkinliğinde “Fikirler Üzerine Mitler” adlı konuşmasını dinleyeceksin.
Üniversitedeyken ders kitaplarının çok pahalı olduğunu düşünen bir girişimci, mezun olduktan iki yıl sonra harekete geçti ve websitesi kurdu. Bu girişim ile yaklaşık yüzde 60 indirimle ders kitabı kiraladı. Tek kişilik bir operasyon ile başlayan bu girişim şu anda 1.5 milyon kullanıcı ve 200 çalışana sahip.
Sadece seni rahatsız eden konulara odaklan. Milyon dolarlık fikir orada olabilir!
İş fikrinin tekerleği yeniden icat etmesine gerek yok. Bir sektördeki bazı büyük firmaların eksik olduğunu düşündüğün şeylere göz at ve boşlukları doldurup dolduramayacağını araştır. Örneğin 2003 yılında, gitar endüstrisindeki büyük markaların yenilikçi seçimler sunmadığını fark eden Key, Kaliforniya’da bulunan Hot Picks şirketini kurdu. Key, yalnızca boş bir alanı doldurdu ve Wal-Mart ve 7-Eleven dahil olmak üzere 1.000 mağazada satılan kafatası desenli pena tasarladı. Büyük firmalar aslında sana çok büyük fırsatlar sunuyor. Etrafına dikkatli bak.
Becerilerinle yeni bir alanda yararlı olabilirsin. Örneğin, üst düzey hoparlörler üreten İsviçre merkezli bir şirket olan JMC Soundboard’u düşün. Jeanmichel Capt, yüksek kaliteli ses üreten ve şık bir ahşap panele benzeyen hoparlör üretmek için aynı rezonans ladinini kullanarak hoparlörü geliştirdi. Ayrıca kimya mühendisi Julie Sygiel, kadınların egzersiz sırasında adet sızıntısı konusunda endişelenmeden kullanabileceği leke tutmaz, sızdırmaz bir iç çamaşırı malzemesi geliştirdi.
Fikirlerini mevcut pazarlar için de kullan. Örneğin, ürün bilgi etiketi işinde birkaç yeni gelişme olduğunu fark eden Spinformation firması, iki katmandan oluşan etiket üretti. Üst katmanı çevirerek okuyabiliyorsun. Böylece, ilaç hakkında daha fazla bilgi yazmak isteyen ilaç firmaları, ayrıntılar için fazladan etiket alanını kullanabiliyor.
Şirketler genellikle müşterilerine mevcut bir ürünü daha düşük fiyata sunarak işe başlarlar. Dört işletme mezunu arkadaş tarafından 2010 yılında kurulan bir gözlük şirketi olan Warby Parker’ı ele alalım. New York merkezli iş, normalde 300 dolar değerindeki gözlükler yerine 95 dolara satıyor. Lansmanından bu yana 100 kişiye ulaştı bile.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan bir fikir bulmak için, alışveriş yapanlarla konuşmaktan daha iyi bir yol yoktur. Dağ bisikletleriyle ilgileniyorsan, spor ve bisiklet dükkanlarının koridorlarında takıl ve müşterilere pazarda ne aradıklarını sor. E-ticaret işi yapmak istiyorsan, potansiyel müşterilerinin ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını öğrenmek için internetten anket yap.
İlaç, donanım veya oyuncak mağazalarının koridorlarında dolaş ve ürünleri karşılaştır. Bunlar sende birkaç fikir uyandıracak, ancak çoğunun kötü fikir olabileceğine hazırlıklı ol. Tüm bu korkunç fikirler çıksa da günün sonunda parlak fikirler bulacaksın.