Şirket Kurmak ve Girişimcilik

İlk defa ekonomist Joseph Schumpeter tarafından ortaya atılan girişimcilik (İngilizcesi entrepreneurship), kimsenin göremediği fırsatları görüp bunları iş fikrine dönüştürmektir.

Büyük bir girişimci olabilmen için hiçbir engel yok. Büyük başarılara ulaşacağın bir şeyler yapmak için mutlaka üniversite diplomana, bankadaki parana veya iş deneyimine ihtiyacın yok. Ancak, bunları yapabilmek için iyi bir plana ve güçlü bir iradeye sahip olmalısın.

Girişimciysen o iradeye sahipsin, ancak imparatorluğunu nasıl inşa etmeye başlayacağını bilmiyorsan bu makale tam sana göre! Değerli fikirlerini başarılı bir şirkete dönüştürmene yardımcı olması için adım adım açıkladığımız kılavuza göz atmaya hemen başla.

Kendini Değerlendir

Girişimcilik - Kendini Değerlendir

En temel soru ile başlayalım: Neden bir iş kurmak istiyorsun? Ne tür bir iş kurmak istediğini anlamak için kendine bu soruyu sor. Ekstra para kazanmak istiyorsan, belki bir yan iş ile başlamanda fayda var. Çalışma hayatında daha fazla özgürlük istiyorsan, belki de sabah 8 akşam 17 işini bırakıp yeni bir şeye başlama zamanı gelmiştir.

Bunun gibi sebeplerin varsa, ilk başta işletme türünü ve gereklilikleri sağlayıp sağlamadığını anlamana yardımcı olacak daha fazla soru sormaya başla.

Sorulara dürüstçe cevap ver. Bu cevaplar girişimciliğinin temelini oluşturacaktır. Çünkü, gerçeği şimdi bilmek, sonra anlamaktan daha iyidir.

İş Fikrini Düşün

Girişimcilik - İş Fikrini Düşün

Zaten güzel bir iş fikrin mi var? Öyleyse, tebrikler! Bir sonraki bölüme geçebilirsin. İş fikrine sahip değilsen, iyi bir fikir için beyin fırtınasına başlamanın bir çok yolu vardır. “İş Fikri Bulmanın Yolları” adlı makalemizde, potansiyel iş fikirini oluşturmana yardımcı olacak ipuçları bulunmaktadır. İşte makaleden birkaç ipucu:

Ayrıca dışarı çık, insanlarla tanış ve onlara sorular sor. Diğer girişimcilerden tavsiyeler al, internetten fikirler araştır veya sana en uygun yöntemi kullan. Tüm seçeneklerini tükettiysen ve hala takılı kalıyorsan, başlayabileceğin “Harika İş Fikirleri” makalemize göz atabilirsin.

Pazar Araştırması Yap

Girişimcilik - Pazar Araştırması Yap

Başlamak istediğin iş fikrini yapan başka biri var mı? Yoksa, bunun iyi bir nedeni var mı?

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır? makalemizde bahsedilenleri uygulayarak pazardaki potansiyel rakiplerini veya ortaklarını araştırmaya başlayabilirsin. Makale, tamamlaman gereken hedefleri ve bunu yapmak için kullanabileceğin yöntemleri içerir. Örneğin, müşterin ile görüşmeleri telefonla veya yüz yüze yapabilirsin. “Bu ürünü veya hizmeti satın alırken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz?” ve “İyileştirme için neler önerirsiniz?” gibi sorular soran anketler yapabilirsin.

En önemlisi, piyasa araştırmalarına başlarken insanların yaptığı en yaygın 3 hatadan bahsediyoruz:

Geri Bildirimler Al

Girişimcilik - Geri Bildirimler Al

Kişilerin ürününle veya hizmetinle etkileşime girmesine ve aldıkları şeyin ne olduğunu görmelerine izin ver. Yeni bir bakış açısı ile kaçırmış olabileceğin bir sorunu görmene yardımcı olabilir. Ayrıca, ürünü beğendilerse ve geri bildirimlerini dinlersen, bu kişiler markanı ilk savunan kesim olacaktır.

Geri bildirimi kullanmanın en kolay yollarından biri “Yalın Başlangıç” (Lean Startup) yaklaşımına odaklanmaktır. Bu üç temel konuyu içerir: prototip oluşturma, deneme ve geliştirme. Bir ürünü piyasaya sürerek, geri bildirim alıp bir sonraki ürünü piyasaya sürmeden önce geliştirebilirsin. Ürününü sürekli olarak iyileştirebilir ve güncel kaldığından emin olabilirsin.

Sadece bu geri bildirimlerin ne kadarının gerçekten istenip istenmediğini iyi anlaman gerekiyor. Bazı istekler olmayabilir. Bu nedenle, nasıl geri bildirim alacağın konusunda bir planın olmalı.

İşte yapıcı geri bildirimler almak için 6 adım:

Ayrıca, olumsuz geri bildirimlerden kurtulmana yardımcı olacak bir yol da, aldığın tüm olumlu yorumları kullanmandır. Bu olumlu yorumlar sana ileride ilham vermeyecek olsa da, bunları daha sonra ürün veya hizmetini satmaya başladığında kullanabilirsin. İnternet üzerinden olumlu yorumlar ve ağızdan ağıza referanslar büyük bir fark yaratmaya yardımcı olabilir.

Şirketleş

Girişimcilik - Şirketleş

Tüm yasal yöntemleri ilk başta bilmende fayda var. Böylece, birisinin büyük fikrini ele geçirmesi, seni bir ortaklığa zorlaması ya da sana dava açması konusunda endişelenmene gerek kalmaz. Yasal yöntemleri kısaca sıralarsak:

Kendi başına yapabileceğin bazı şeyler olsa da, işe başlarken bir avukata ve serbest mali müşavire danışmak en doğrusu olacaktır. Böylece ihtiyacın olan her şeyin yapıldığından emin olabilirsin.

İş Planı Yaz

Girişimcilik - İş Planı Yaz

İş planı, şirketinin son ürüne kadar nasıl gelişeceğinin yazılı bir açıklamasıdır.

Melek yatırımcı ve teknoloji şirketi kurucusu Tim Berry, basit iş planı yazmak için 20 ila 30 sayfa ve aylık projeksiyonlar, yönetim özgeçmişleri ve diğer ayrıntılar için ek 10 sayfa ile her şeyi kapsayan bir plan yapabileceğini belirtiyor. 40 sayfadan daha uzun bir planın varsa, muhtemelen planını çok iyi özetlemiyorsun.

İşte iş planında olması gerekenler:

Her sorunun cevabı için 1 ila 3 sayfa yazabilirsin. Unutma ki, iş planı yaşayan, nefes alan bir belgedir ve zaman geçtikçe ve işin olgunlaştıkça bunu güncelleyeceksin.

Şirketini Finanse Et

Girişimcilik - Şirketini Finanse Et

İşini başlatmak için ihtiyacın olan kaynakları elde etmenin bir çok farklı yolu vardır. İşletmeni finanse etmenin en güvenilir 10 yolunu anlattığımız makalede hangi yöntemin sana en uygun olduğunu bulmak için kendi kaynaklarını, koşullarını ve yaşam durumunu inceleyebilirsin.

Ürün veya Hizmetini Geliştir

Girişimcilik - Ürün veya Hizmetini Geliştir

İşini kurmak için yaptığın tüm çalışmalardan sonra, fikrini hayata geçtiğini görmek harika olacak. Ancak, bir uygulama yapmak istiyorsan ve mühendis değilsen, teknik bir kişiye ulaşman gerekir. Veya bir ürünü seri üretmen gerekiyorsa, bir üretici ile takım kurman gerekir.

İşte bir üretici ve fiyatlandırma stratejileri bulmak da dahil olmak üzere yedi adımlık bir kontrol listesini kendi ürün geliştirmen için kullanabilirsin. Makalemizin vurguladığımız en önemli nokta, ürünü hazırlarken iki şeye odaklanmandır: basitlik ve kalite. En önemli amacın, üretim maliyetini düşürmek olsa bile, en ucuz ürünü yapmak zorunda değilsin. Ayrıca, ürünün birinin dikkatini hızlı bir şekilde çekebileceğinden emin olman gerekiyor.

Ürün geliştirmeye ve üretmeye hazır olduğunda, aşağıdakileri yaptığından emin ol:

İçinin rahat etmesi için, üretim hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeye çalış, böylece süreci ve işe alma kararlarını zaman geçtikçe geliştirebilirsin.

Bu süreç hizmet odaklı girişimciler için çok farklı, ancak yine de önemli. İnsanların sana ödeme yapmak için istekli olduğu zaman çeşitli becerilerini ölçmek zor olabilir. Kendini ve yeteneklerini nasıl gösterebilirsin? Çalışmanın bir portföyünü oluşturmayı düşünebilirsin; bir sanatçıysan resmini göstermek için bir web sitesi oluştur, bir yazarsan yazını veya bir tasarımcıysan tasarımı sergileyebilirsin.

Ayrıca, gerekli sertifikalara veya eğitim gereksinimlerine sahip olduğundan emin ol, böylece biri hizmetin hakkında bilgi istediğinde, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmiş olursun.

Takımını Kur

Girişimcilik - Takımını Kur

Şirketini ölçeklendirmek için, sorumluluklarını diğer insanlara dağıtman gerekecektir. Yani bir ekibe ihtiyacın var.

Bir iş ortağına veya çalışana ihtiyacın varsa, aşağıdaki üç ipucu ile iyi bir takım kurmana yardımcı olabilir:

Ofis Kirala

Girişimcilik - Ofis Kirala

Bu bir ofis veya mağaza olabilir. Önceliklerin ihtiyaca göre değişecektir, ancak işte dikkat etmen gereken 10 temel şey:

Ne arayacağını öğrendikten ve tüm niteliklerine uyan bir yer aramaya başlamanın zamanı geldiğinde, aşağıdaki dört ipucu sana yardımcı olabilir.

Bir ofisin olduktan sonra, estetiğe odaklanabilirsin. Burada birkaç tasarım fikrine göz atabilirsin.

Satış Yapmaya Başla

Girişimcilik - Satış Yapmaya Başla

Ürünün veya hizmetin ne olursa olsun, şirketinin geleceği gelir ve satışlara bağlı olacaktır. Steve Jobs bunu biliyordu ve bu yüzden Apple’ı kurarken her gününü garajında yatırımcıları aramak ile harcadı.

Kullanabileceğin bir çok farklı satış stratejisi ve tekniği var, ancak burada şirketini yaşatmak için üç ilke bulunuyor:

Peki bu satışları nasıl yapmalısın? Ürün veya hizmetini isteyen hedefleri belirleyerek başla. Şirketine ilk ilgi duyanları bul, müşteri tabanını büyüt veya işletmene uygun kişileri bulmak için reklam yap. Ardından, bu olası satışları gelire dönüştürebilecek doğru pazarlama stratejisini bul.

İşini Büyüt

Girişimcilik - İşini Büyüt

İşini büyütmek için bir çok yol var. Başka bir şirket kurabilir, yeni bir pazarı hedefleyebilirsin, tekliflerini genişletebilir ve daha fazlasını yapabilirsin. Ancak, büyümekte olan tüm şirketlerin ortak olduğu iki temel özelliğe sahip değilsen hiçbir büyüme planı işine yaramayacaktır.

İlk özellik, şirketini veya ürününü pazarlamak için iyi bir planın olmalı. Sosyal medyayı organik, etkili veya ücretli kampanyalar yoluyla etkin bir şekilde kullanmalısın. Müşterilerinin e-posta listelerini nasıl etkin kullanacağını bilmelisin. Pazarlama kampanyalarıyla kimi (çevrimiçi veya çevrimdışı) hedeflemeleri gerektiğini tam olarak anlamalısın.

Yeni müşterilere sahip olduktan sonra, onları nasıl koruyacağını bilmelisin. Çünkü satışlarını en kolay kendi kalıplaşmış müşterilerine yapacaksın. Mevcut müşterilerin zaten e-posta listende var, kredi kartı bilgilerini web sitene eklediler ve sunduğun ürünü veya hizmeti test ettiler. Bunu yaparken, seninle ve markanla bir ilişki kurdular. Bu ilişki hakkında mümkün olduğunca iyi hissetmelerine yardımcı olmalısın.

Müşteri hizmetine yatırım yapmayı ve kişiselleştirmeye önem vermelisin. Pazardaki müşteriler için sürekli diğer firmalar ile rekabet edeceksin. Piyasayı araştırmaya, iyi insanları işe almaya ve üstün bir ürün yapmaya devam etmelisin.

Bu yazımızı bitirdiysen, her zaman hayalini kurduğun şirketini inşa etme yolunda büyük bir adım attın demektir.

İlgili Makaleler

^