Şirket Yapısı Nasıl Olmalı?

Şahıs şirketi, limited şirket veya anonim şirket. Hangi şirket yapısının uygun olacağını bulmak istiyorsan bu yazı tam sana göre.

Bir girişime başlarken yaptığın seçimlerin en önemlilerinden biri, kurmayı seçtiğin şirketin türdür. Bu kararın, ne kadar vergi ödediğini etkilemekle kalmaz, şirketin için yapman gerekecek evrak işi miktarını, taşıyacağın kişisel sorumluluğu ve para kazanma sürecini de etkiler.

Bu şirket yapısı kararı, basitçe ya da iş uzmanlarından sağlam bir danışman olmadan alınması gereken bir karar değildir. İşletme sahipleri, şirket yapılarının artılarını ve eksilerini göz önünde bulundururken uzman tavsiyesi alması önerilmektedir.

Şirket Türleri

Şirket Türleri

Seçtiğin ticari işletme türü üç ana faktöre bağlıdır: borçlanma, vergilendirme ve kayıt tutma. İşte en yaygın şirket türleri arasındaki farklara hızlı bir bakış:

Şirket Türleri 2

Şirket Yapısı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oluşturulacak işletme türü hakkında karar verirken değerlendirmen gereken birkaç kriter var.

Yasal Sorumluluk

Yasal Sorumluluk

Şirket sahibi, şirketin yasal sorumluluğundan ne ölçüde sorumlu olması gerekiyor? Şirketine büyük bir yatırım yapacağın zaman potansiyel zararlardan sorumlu olmak istemeyebilirsin. İşletmenin borcunu karşılabiliyor ve bizzat riskini alabiliyorsan tamam, ancak yapamazsan, şahıs şirketi yapısı doğru bir seçenek olmayabilir.

Limited şirketler ve anonim şirketler, işletmene karşı açılacak bir dava veya yargılama durumunda, kişisel varlıklarına bir şey olmaz.

Vergiler

İşletme sahibinin kişisel durumuna ve hedeflerine bağlı olarak, vergilendirmeyi en aza indirmesi mümkündür.

Şirketler için mülkiyet veya ortaklıklardan çok daha fazla vergi seçeneği bulunuyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, şirketleşmede dezavantaj olan çifte vergilendirmeden kaçınabilirsin. Bir anonim şirket, 70’ten az hissedar getirisine sahip şirketler tarafından kullanılabilir. İş kayıpları, özellikle bir şirketin varlığının ilk yıllarında, kişisel vergi yükümlülüğünün azaltılmasına yardımcı olabilir.

Kuruluş ve Yönetim Giderleri

Kuruluş ve Yönetim Giderleri

Vergi avantajları, bir şirketin diğer maliyetlerini dengelemek için yeterli fayda sağlayamayabilir.

Kayıt tutmanın ve evrak işlemlerinin yüksek maliyetinin yanı sıra şirketle ilgili maliyetler, işletme sahiplerinin şahıs şirketi gibi başka şirket yapılarına kaymalarının bir nedenidir. İdari gereksinimler genellikle şirket sahilerinin zamanını tüketir ve bu nedenle işletme için maliyet oluşturur. Bu, kayıt tutma gereklilikleri ve bunlarla ilişkili maliyetler, şahıs şirketini çok popüler bir işletme yapısı olmasına yol açmıştır.

Her zaman şahıs şirketi ilk seçenek olarak kabul edilir. Tek mal sahibi sensen, işin yüzde 100’üne sahipsen ve sigorta poliçesinin potansiyel sorunlarıyla ilgilenemediği bir işte değilsen, şahıs şirketi kurulması önerilmektedir.

Esneklik

Esneklik

İşletmenin benzersiz ihtiyaçlarını, sahibinin veya sahiplerinin kişisel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sahiplik yapısının esnekliğini en üst düzeye çıkarmak senin amacın olmalıdır. Bireysel ihtiyaçlar kritik bir husustur. Özellikle birden fazla şirket sahibi söz konusu olduğunda işler karışabilir. Hiçbir insan aynı amaçlara, kaygılara veya kişisel mali durumlara sahip olmayacaktır.

Gelecekteki İhtiyaçlar

İşe ilk başladığında, “anı yakalaman” nadir değildir. İşletmeyi zeminden çıkarmakla tükeniyorsun ve genellikle işin üç yıl boyunca beş veya on izinli olarak neye benzeyebileceğini düşünmüyorsun. Öldükten sonra işletmeye ne olacak? Birkaç yıl sonra bir iş ortaklığını satmaya karar verirsen ne olur?

Şirket kurma düşüncesi sahiplikten kaynaklanır ve şirket büyüdükçe hissedarların da geldiği bir yapıya dönüşür. Bir şirketin sermayesi, ek hisse senedi çıkararak ve satarak her zaman genişletilebilir. Bu, özellikle bankalar para vermemeye başladığında faydalıdır.

Gelecekteki İhtiyaçlar

Kendine sorman gereken bir diğer önemli soru da, “Artık şirkette çalışmadığımda işletmeye ne olacak?” Şahıs şirketi, sahibinin veya sahiplerinin ölümü üzerine feshedilebilse de, bu şirketin sorumlulukları kolayca aile üyelerine dağıtılabilir.

Başladığın iş yapısının önümüzdeki yıllarda ihtiyaçlarını karşılamayabileceğini unutma. Birçok şahıs şirketi, şirket büyüdükçe ve sahiplerinin ihtiyaçları değiştikçe, limited şirket ve anonim şirket gibi yapılara dönüşür.

Bu şirket yapısı kararını hafife almamanı ve başkasının yaptıklarına göre seçim yapmamanı tavsiye ediyoruz. Belirli bir işletme yapısına karar vermeden önce işletmenin ve sahiplerinin ihtiyaçlarını dikkatle değerlendirmeli ve bir uzman tavsiyesi almalısın.

Ortaklık Anlaşmasıyla Kendini ve İşini Koru

Bir ortakla iş mi kuruyorsun? Daha şirketi kurar kurmaz sorunlardan konuşmak hoşuna gitmeyebilir, ancak sorunların tam olarak ne zaman geleceği belli olmaz. Yazılı bir ortaklık anlaşması soruların çözümü için sana rehberlik etmesi seni rahatlatabilir.

Ortaklık Anlaşmasıyla Kendini ve İşini Koru

Ortaklık anlaşması için aşağıdaki soruları cevaplamalısın:

Bireylerin ilişkisinden bağımsız olarak her iş ortaklığının yazılı bir anlaşma ile başlaması önerilir. Bu anlaşma aynı zamanda ortakların aynı vizyona sahip olmalarını sağlar.

Ancak ortaklık anlaşmasının başka bir nedeni de anlaşmazlıkların bir dava sırasında avukatın işini kolaylaştırmasıdır. İyi bir anlaşma yapmanın en iyi yönü, anlaşmazlıklar olduğunda yasal ücretlerden kaçınabilmendir.

Şahıs Şirketi

En basit şirket yapısı, genellikle tek bir kişinin yönettiği şahıs şirketleridir. Yalnız çalışmak istiyorsan, bu yol uygun.

Şahıs Şirketi

Şahıs şirketlerinin vergi yönünden sorumlulukları caziptir, çünkü işten elde edilen gelirler ve giderler kişisel gelir vergisi beyannamesine dahil edilir. Gelirler ve giderler ilk olarak bir vergi formuna kaydedilir. Daha sonra kâr-zarar miktarı kişisel vergi beyannamesine aktarılır. Bu durum şirket sahiplerinin işini kolaylaştırır, çünkü giderlerini ve gelirlerini dengeleyebilirsin.

Bununla birlikte, şahıs şirketleri için dikkate alınması gereken birkaç dezavantaj vardır. Şahıs şirketi yapısının seçilmesi, şirketin yükümlülüklerinden bizzat sorumlu olduğun anlamına gelir. Sonuç olarak, kendi varlıklarını riske atacaksın ve şirketine karşı bir dava açıldığında veya yasal bir talep olduğunda sorumlu sen olacaksın.

Bir şahıs şirketi için para bulmak da zor olabilir. Bankalar ve diğer finansman kuruluşları, şahıs şirketi sahiplerine ticari kredi verme konusunda isteksiz olabilirler. Çoğu durumda, tasarruflar, konut sermayesi veya aile kredileri gibi kendi finansman kaynaklarına bağlı olmak zorunda kalabilirsin.

Şahıs Şirket Nasıl Kurulur?

Şahıs firması kurmak için ilk önce bazı belgelerin toplanması gerekir. Bu evrakları kendin toparlayıp başvurmak istersen bağlı olacağın Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne şahsen de iletebilirsin. Ya da bu prosedürü senin yerine vekalet ile bir mali müşavir veya muhasebeci vasıtasıyla de işleme aldırabilirsin. En basit ve kısa yolu belirli bir ücret mukabilinde bu işlemleri mali müşavirinin, muhasebecinin ilgili kurumlara müracaat etmesi ve şahıs firmanı açmasıdır.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Dökümanlar, imza sirküleri ve bu işlemleri senin adına yapacak olan mali müşavir ya da muhasebeciye ödeyeceğin hizmet ücretleri dahil toplam 800TL – 1000TL arasında şahıs şirketi kurma bedeli vardır. Bu tutar muhasebeciye ve bölgeye göre değişebilir. İş yapacağın sektör ve iş koluna göre esnaf odası, ticaret odası vb. odalarına kayıt olman da gerekebilir. Mali müşavirin ya da muhasebecin bu hususta seni daha detaylı bilgilendirebilir.

Şahıs Firması Sahipleri E-Ticaret Yapabilir Mi?

Bu işlemleri tamamladığını varsayarak bir Şahıs Firması sahibi olarak e-ticaret yapabilir ve web sitenden ürün satabilirsin. İnternet sayesinde ilk satışını bir e-ticaret sitesi kurarak ve ürünlerini e-ticaret sitende yayınlayarak yapabilirsin. Şahıs firman vasıtasıyla bankalara müracaat ederek sanal pos alabilir ve online ödeme yöntemleri ile de satış yapabilirsin. Ayrıca, alternatif ödeme sistemleri ile aracısız çalışabilir ve bankalara sanal POS müracaat eziyetinden de kurtulabilirsin. Sana tavsiyemiz bu tip ödeme sistemleri ile çalışmandır. Nedeni ise yıllık sabit ücret ödemezsin (çoğu banka yıllık sabit ücret ile beraber satışlarından komisyon alır) ve bankaların yeni kurulan şirketlere POS başvurularında çıkardığı türlü zorluklar ile uğraşmazsın.

E-Ticaret Şirketi Kurmak Zorunlu Mudur?

Hali hazırda fiziksel mağazan varsa şahıs, limited ya da anonim şirketi farketmeksizin farklı olarak e-ticaret şirketi kurmana gerek yoktur. İlgili yasa gereği fatura kesebiliyor olman yeterlidir. Vergi levhan ile sanal pos açtırabilir, kargo firmaları ile kapıda ödeme anlaşması yapabilir ve yine kargo firmalarından sana özel kargo fiyatları alabilirsin.

Related article: /bilgi-bankasi/e-ticaret-nedir-nasil-yapilir/

Limited Şirketi (LTD)

Genellikle “LTD” olarak adlandırılan limited şirket 1977’den beri varlığını sürdürmektedir, ancak küçük işletme sahipleri arasındaki popülerliliği nispeten yenidir.

Limited Şirketi (LTD)

LTD, ortaklıklar ve şirketlerin en iyi özelliklerinden bazılarını bir araya getiren karma bir kuruluştur. Bir LTD, vergi amaçları açısından diğer tüm kurumlardan çok daha iyidir. LTD’ler, işletme sahiplerine şirketlerin çifte vergilendirme yapmadan sorumluluk korumasını sağlar. Kazançlar ve zararlar mal sahiplerine geçer ve kişisel vergi beyannamelerine dahil edilir.

Ortaklı yapılar gibi, LTD’lerin de sürekli devam etmezler. Bazı tüzükler, şirketin 30 veya 40 yıl sonra çözülmesi gerektiğini öngörür. Teknik olarak, LTD şirket üyesi öldüğünde, istifa ettiğinde veya emekli olduğunda dağılır.

Bir iş yapısını seçtikten sonra bile, bir tür iş organizasyonunu uygun hale getiren koşulların her zaman yasalarda değişikliklere tabi olduğunu unutma. En çok fayda sağlayan yapıyı kullandığından emin olmak için zaman zaman iş biçimini yeniden değerlendirmen gerekiyor.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirketlerde mutlaka genel kurul olmak zorundadır. Genel kurul, Limited Şirket ortaklarının genel haklarını, şirketin idari durumunu ve mali durumunu görüştükleri genelde 3 ayda bir düzenlenen toplantılardır. Genel kurulda ortaklar yeni fikirlerini ortaya sürebilir, ya da yeni planlamalar hakkında bilgi alışverişinde bulunabilirler.

Genel kurul tarafından, şirketi temsil ve idare etmekle görevlendirilen müdürler vardır. Atamalar genel kurul toplantılarında yapılmaktadır.

Limited şirket kurmak, şahıs şirketi kurmaya nazaran biraz daha uzun sürmektedir ve limited şirket kurma evrakları doğal olarak biraz daha fazladır.

Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Evraklar

Limited Şirket Kurmanın Maliyeti Nedir?

Limited şirket kurma maliyeti, şirketi kuracağın il ve ilçeye göre değişkenlik göstermektedir. Çünkü yapacağın iş ve dükkânın metrekaresine bağlı olarak ruhsat ücretlerin değişkenlik gösterebilir.

Genel olarak 2.500 TL ila 3.500 TL arasında bir masraf çıkmaktadır. Bu rakama şirket sermayesi olan minimum 10.000 TL’nin %25’ini bankaya blokaj için (tescilden sonra geri çekilebilir) yatırılması gerektğini de düşünürsek toplamda 5.000 TL ila 6.000 TL arası bir meblağ ortaya çıkıyor.

Neden Limited Şirket?

LTD’nin Dezavantajları Nelerdir?

Anonim Şirketi (A.Ş.)

Anonim şirketi (A.Ş.) seçmek diğer şirket yapılarının çoğundan daha karmaşık ve pahalıdır. Bir şirket, sahiplerinden ayrı, bağımsız bir tüzel kişiliktir. Bu nedenle, daha fazla düzenleme ve vergi gereksinimlerine uymak gerekir.

Anonim Şirketi (A.Ş.)

Şirket kurmaya karar veren işletme sahibi için en büyük fayda, aldığı sorumlulukların korunmasıdır. Bir şirketin borcu, sahiplerinin borcu olarak kabul edilmez ve böylece kişisel varlıklarını riske atmazsın. A.Ş.’de şirketin sahibi karlarına vergi ödemeden karının bir kısmını elinde tutabilir. Başka bir avantaj, bir şirketin para bulabilme yeteneğidir. Bir şirket, fon toplamak için ortak veya tercih edilen hisse senedi satabilir. Ortaklardan biri ölse, hissesi satılsa veya ortaklıktan çıksa bile şirketler süresiz olarak devam eder.

Bununla birlikte, A.Ş. yapısı bir takım olumsuzluklarla birlikte gelir. Diğer yapılara göre daha yüksek maliyetlidir. Şirketler, kendi yönetmeliklerine ve her devletin kanunlarına göre kurulur. Muhtemelen sana yol göstermesi için bir avukatın yardımına ihtiyacın olacaktır. Ayrıca, şahıs şirketinden veya ortaklıktan daha karmaşık kural ve düzenlemelere uymak zorunda olduğundan, daha fazla muhasebe ve vergi hazırlama hizmeti gerektirir.

A.Ş.’nin başka bir dezavantajı ise şirketin sahipleri işletmenin kazançları için çifte vergi öderler. Şirket kurumlar vergisine tabi olmakla kalmaz, aynı zamanda hissedarlara temettü olarak dağıtılan kazançlar, kişisel gelir vergisi beyannamelerinde bireysel vergi oranlarına göre vergilendirilir.

Çifte vergilendirmeyi önlemek için, parayı sana ve diğer kurumsal hissedarlara maaş olarak ödeyebilirsin. Bir şirketin makul bir tazminat olarak ödenen kazançları üzerinden vergi ödemene gerek yoktur ve ödemeleri işletme gideri olarak düşebilirsin.

Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

Anonim Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar

Bu aşamalardan sonra Anonim Şirket kurulmuş olur.

Anonim Şirket Kurmanın Maliyeti Nedir?

Anonim Şirket kurmak için gereken toplam masraflar 2.500 - 3.000 TL civarındadır.

Bankada bloke ettirilen sermaye tutarı yukarıdaki giderlere eklenmemiştir. 50.000 TL’nin %25’i olan 12.500 TL şirketin tescilinden sonra çekilebilir. Yabancıların şirket kuruluş işlemlerinde, kuruluş hizmet ücretinin yasal alt sınırı vardır. Şirketin faaliyette bulunacağı sektörlerin sayısına göre, ana sözleşme kelime sayısına paralel olarak maliyet bir miktar artabilir. Şirketin faaliyeti toptan olduğu için yazar kasa maliyeti yukarıda verilmemiştir. Yazarkasa var ise ortalama 1.000 TL civarındadır.

İlgili Makaleler

^